ADHD

 

Als je ADHD hebt, dan merk je aan jezelf dat het moeilijk kan zijn om je te concentreren op een taak, bijvoorbeeld op school. Ook kan het zijn dat je snel afgeleid bent door de dingen die om je heen gebeuren, bijvoorbeeld wanneer je op school bezig bent met een opdracht en er in de klas of buiten iets gebeurt. Anderen kunnen zeggen dat je druk bent.

 

Je ouders, juf of meester merken dat je snel afgeleid bent, drukker kunt zijn dan andere kinderen of dat je dingen doet zonder eerst daarover na te denken

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij ADHD.

 

Bij ADHD kunnen je ouders meer uitleg krijgen over wat er in jouw hoofd gebeurt en wat er nodig is voor jou om je te kunnen concentreren of rustig te worden. Dat noemen we psycho-educatie en ouderbegeleiding.

 

Naast psycho-educatie en medicatie is cognitieve gedragstherapie ook een mogelijkheid. In deze therapie leer jijzelf hoe je met ADHD om kunt gaan en welk gedrag helpend is.

 

Soms is het nodig om naast psycho-educatie ook medicijnen te gebruiken om te zorgen dat je hoofd rustiger wordt.

 

Ook zijn er gedragstherapeutische trainingen voor ouders. Tijdens deze training krijgen jouw ouders tips en advies hoe ze met ADHD om kunnen gaan en hoe ze jou kunnen helpen om bijvoorbeeld geconcentreerder te kunnen werken of rustiger te worden in je gedrag.