PMT

 

THEYS Kinder- en Jeugdpsychotherapie biedt Psychomotorische therapie in twee vormen aan, individueel en als gezins-PMT.

 

Psychomotorische therapie (PMT) is therapie voor kinderen, jongeren en volwassenen en is een vorm van lichaamsgerichte therapie. Met PMT werken we via het lichaam en komen we in beweging. Het lichaam helpt je te voelen wat jou spanning of ontspanning geeft, wat jou blij, boos of verdrietig maakt en welke overtuigingen jou belemmeren in je leven. Wanneer je meer leert luisteren naar je lichaam, ontdek je wat belangrijk voor jou is, wat jou blij maakt, hoe je meer in je kracht kan gaan staan en hoe je meer ruimte in kan nemen om jezelf te zijn of voor jezelf op te komen. Het gaat bij deze therapie dus wat minder over praten en denken, en meer over voelen en bewegen.

 

In de psychomotorische therapie wordt er gebruik gemaakt van de volgende werkvormen:

 

  • Lichaamsgerichte oefeningen: ademhalingsoefeningen, ontspanningsoefeningen, mindfulness, symbolische oefeningen, emotioneel lichaamswerk, aanraking
  • Bewegingsgerichte spelvormen: balspelen, racketspelen, boksvormen, mikspelen, parcours, evenwicht
  • Creatieve expressie: dans, spel, muziek en creatieve werkvormen

 

Een sessie duurt 45 tot 60 minuten. In het begin van de behandeling is dit vaak wekelijks, verderop in de therapie kan dit soms afgebouwd worden naar twee- of driewekelijks. Een volledige behandeling kan een paar maanden tot een paar jaar duren. Soms wordt de PMT gecombineerd met ouderbegeleiding. Dit kan tegelijkertijd in de zaal zijn om de interactie tussen ouder en kind zichtbaar te maken, maar dit kan ook apart zijn. Soms bij dezelfde therapeut, soms juist bij een ander.