ASS bij meisjes

 

Als je een meisje bent en ASS hebt, dan zijn er soms andere dingen die jij merkt dan jongens met ASS. Je kunt bijvoorbeeld extra gevoelig zijn voor geuren, kleuren en geluiden. Ook kan het zo zijn dat je het lastig vindt om vrienden te maken en om te gaan met andere mensen om jou heen, het kan lastig voor je zijn om aan te voelen wat je wel en niet kunt zeggen tegen andere mensen. Soms denk je erg veel na over dingen die om je heen gebeuren en kun je hier bang door worden.

 

Je ouders, juf of meester merken aan jou dat het teveel voor jou kan worden wanneer er veel om je heen gebeurt, bijvoorbeeld bij een verjaardag waar veel mensen aanwezig zijn of in een klas. Ze kunnen aan jou merken dat je het moeilijk vindt om contact te maken met andere kinderen of volwassenen. Ze kunnen aan jou merken dat je angstig bent en veel vragen stelt over wat er om jou heen gebeurt.

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij ASS.

 

Bij ASS kunnen je ouders meer uitleg krijgen over wat het betekent om ASS te hebben en hoe jullie hier mee om kunnen gaan. Dat noemen we psycho-educatie.

 

Daarnaast is psychosociale behandeling mogelijk. Bij deze behandeling ga je met je therapeut en eventueel je ouders of andere gezinsleden kijken hoe je bijvoorbeeld om kunt gaan met autisme, hoe jij je grenzen aan kunt geven, hoe je met emoties om kunt gaan en welke dingen belangrijk zijn in sociale situaties.