ASS

 

Als je ASS hebt, dan merk je aan jezelf dat je bijvoorbeeld niet van verrassingen houdt en het fijn vindt als duidelijk is wat er gaat gebeuren en wanneer. Ook kan het zo zijn dat bepaalde vaste routines fijn voor jou zijn, bijvoorbeeld elke dag op dezelfde tijd opstaan en gaan slapen. Je kunt merken dat je gevoeliger bent voor wat er om je heen gebeurt dan sommige andere kinderen of dat je je afsluit voor wat er om je een gebeurt en je terugtrekt in je eigen wereld.

 

Je ouders, juf of meester merken dat jij het fijn vindt als zij geen onverwachte dingen doen of plannen. Ook kunnen ze aan jou merken dat jij het fijn vindt om dingen op een vaste volgorde of manier te doen, bijvoorbeeld door elke ochtend op te staan op dezelfde tijd, hetzelfde ontbijt te eten en op dezelfde tijd naar school te gaan. Zij kunnen aan jou merken dat er soms veel prikkels om je heen zijn en je tijd nodig hebt om tot rust te komen of juist dat je in jezelf gekeerd bent bij te veel prikkels. Ook kan het zijn dat je het lastig vindt om contact te maken met anderen, bijvoorbeeld klasgenoten of familieleden.

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij ASS.

 

Bij ASS kunnen je ouders meer uitleg krijgen over hoe het voor jou is wanneer er bijvoorbeeld te veel prikkels zijn of de planning onverwachts omgegooid wordt en hoe zij jou kunnen helpen om hier mee om te gaan. Dat noemen we psycho-educatie.

 

Psychosociale behandeling is ook een mogelijkheid. Bij deze behandeling ga je met je therapeut en eventueel je ouders of andere gezinsleden kijken hoe je bijvoorbeeld om kunt gaan met autisme, hoe jij je grenzen aan kunt geven, hoe je met emoties om kunt gaan en welke dingen belangrijk zijn in sociale situaties.