Somberheid en Depressie

 

Als je last hebt van somberheid of een depressie, dan merk je aan jezelf dat je moe, futloos of geprikkeld bent. Je voelt je waardeloos, hebt slaapproblemen en bent onrustig of juist lusteloos. Je hebt geen energie en moeite om je te concentreren. Het leven kan zinloos lijken en je kunt erover nadenken om zelfmoord te plegen.

 

Je ouders, juf of meester merken dat je moe bent, moeite hebt met je concentreren, dat je geprikkeld kunt reageren en dat je uitspraken doet dat je het leven niet meer zinvol vindt en je waardeloos voelt.

 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk bij somberheid en depressie.

 

Een van de mogelijkheden heet actief volgen. Dit kan ingezet worden wanneer de stap naar psychotherapie nog te groot is of de sombere en depressieve klachten niet ernstig zijn. Bij deze mogelijkheid gaat het om het monitoren van de symptomen en klachten. Nemen jouw klachten af in de loopt van de tijd, nemen ze juist toe of blijven ze hetzelfde? Afhankelijk van het verloop kan verdere therapie ingezet worden.

 

Bij somberheid en depressie kunnen jij en je ouders meer uitleg krijgen over wat deze sombere of depressieve gedachten voor jou betekenen, waar ze vandaan komen en hoe zij hier mee om kunnen gaan. Dat noemen we psycho-educatie en ouderbegeleiding.

 

Een andere behandeloptie is activering. Hierbij gaan we praktisch en oplossingsgericht aan de slag om te onderzoeken hoe jij weer actief kunt worden en hoe bijvoorbeeld je dagstructuur kan krijgen. Als je niet meer naar school gaat, kunnen we ook een plan op maat maken met jouw mentor en ouders om je weer terug naar school te laten keren. Ook kan onze groepstherapie ‘back on track’ mogelijk iets voor jou betekenen.

Cognitieve gedragstherapie is ook een behandelmogelijkheid die ingezet kan worden wanneer je last hebt van sombere of depressieve gedachten. Deze therapie gaat in op de gedachten die invloed hebben op hoe jij je voelt en gedraagt. We kijken dan naar welke gedachten jij hebt en hoe je positiever en evenwichtiger kunt leren denken.

 

Soms is alleen therapie niet voldoende om jou te helpen bij je sombere of depressieve klachten. In dat geval kan er medicatie ingezet worden. We regelen dan dat jij een afspraak hebt bij onze psychiater. De medicijnen zorgen voor een betere balans tussen de stoffen in je hersenen waardoor je je weer beter gaat voelen. De psychiater zal jouw medicatiegebruik samen met je behandelaar monitoren.