Surfen op emoties
Leren omgaan met wat je voelt
Voel jij je weleens overspoeld door emoties? Bijvoorbeeld zo boos dat je het liefst iets kapot zou maken? Of zo verdrietig dat je je het liefst zou verstoppen onder je dekens en met niemand zou willen praten? Misschien voel je je vaak gespannen, in paniek of onzeker, en weet je niet goed wat je dan moet doen. Je bent niet de enige.
Surfen op emoties is een behandeling speciaal voor jongeren zoals jij. Jongeren die willen leren hoe ze kunnen omgaan met alles wat ze voelen – zonder zichzelf kwijt te raken of anderen pijn te doen. Deze behandeling is onderdeel van DGT-J, wat staat voor Dialectische Gedragstherapie voor Jongeren.
Wat houdt de behandeling in?
De behandeling bestaat uit 15 sessies in een vaste groep jongeren van 14 tot 16 jaar. Elke sessie duurt ongeveer anderhalf uur. Daarnaast is er een ouderbijeenkomst, zodat je ouders of verzorgers ook begrijpen wat je leert – en hoe ze jou thuis kunnen ondersteunen.
De behandeling is opgebouwd rond vier thema’s:
1. Mindfulness – leren opmerken wat je voelt
Je leert hoe je met aandacht naar je gedachten, gevoelens en lichamelijke signalen kunt kijken, zonder meteen te reageren. Dit helpt je om jezelf beter te begrijpen én om rustiger te blijven in lastige situaties.
2. Emotieregulatie – snappen en sturen van je emoties
Je krijgt inzicht in hoe emoties werken en hoe je ze kunt beïnvloeden. Je leert bijvoorbeeld hoe slaap, voeding, beweging en stress invloed hebben op hoe jij je voelt – en wat je zelf kunt doen om je emotionele veerkracht te vergroten.
3. Crisisvaardigheden – omgaan met intense gevoelens
Wat kun je doen als je gevoelens zó heftig zijn dat je het liefst zou vluchten, schreeuwen of jezelf pijn doen? Je leert praktische en snelle manieren om weer tot rust te komen en de controle terug te pakken, zonder schade aan jezelf of je omgeving.
4. Omgaan met anderen – beter leren communiceren
Je oefent hoe je op een duidelijke, respectvolle manier kunt zeggen wat je denkt en voelt, hoe je grenzen aangeeft en hoe je ruzies kunt voorkomen of oplossen.
Hoe ziet een sessie eruit?
Elke sessie heeft dezelfde opbouw: we starten met een korte oefening (bijvoorbeeld ademhaling of aandachtstraining), daarna bespreken we het thema van de week en doen we oefeningen of korte rollenspellen. Vaak is er ook ruimte om ervaringen uit te wisselen, als jij dat wilt.
Je krijgt soms een kleine opdracht mee voor thuis. Niet als huiswerk, maar om wat je leert in de praktijk te kunnen oefenen.
Ouderbijeenkomst
Halverwege de behandeling organiseren we een bijeenkomst voor ouders of verzorgers. Hierin leggen we uit wat jij aan het leren bent en hoe zij kunnen helpen om dat thuis te ondersteunen. Het is géén evaluatie of oudergesprek over jou – maar echt bedoeld om samen te werken.
.
Voor wie?
Deze behandeling is geschikt als je:
-
vaak last hebt van heftige of wisselende emoties
-
het moeilijk vindt om die gevoelens onder controle te houden
-
jezelf soms pijn doet, dingen kapot maakt of ruzie krijgt
-
merkt dat emoties je tegenhouden in contact met anderen of op school
-
graag beter wilt leren omgaan met jezelf én met anderen
Waarom heet het ‘Surfen op emoties’?
Omdat emoties niet verdwijnen – net als golven in de zee. Maar je kunt wel leren hoe je erop surft: je leert mee te bewegen in plaats van kopje onder te gaan. Dat vraagt oefening, maar je hoeft het niet alleen te doen.
- Psychologisch onderzoek
- Gesprekstherapie
- EMDR
- Speltherapie
- Onderwijs- en leerondersteuning
- PMT
- Ouderbegeleiding
- Gezinstherapie
- Psychotherapie voor ouders
Behoefte aan telefonisch contact?
Bel ons: 0343 - 74 58 00